Docenten positief over flexibilisering van het hoger onderwijs

START
Redactie
Hbo

De regering maakt werk van de flexibilisering van het hoger onderwijs en het werken met leeruitkomsten. De afgelopen jaren zijn er diverse pilots gedaan en de resultaten daarvan moeten hun weg vinden in nieuwe wetgeving. Docenten in het hoger onderwijs zijn op zich positief over flexibilisering, maar lopen nog niet voorop in de toepassing ervan. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau MarketResponse onder 981 docenten.

 

Bijna twee derde van de ondervraagde docenten zien flexibilisering (65%) zitten. Zo’n 13% juist helemaal niet. Minder dan de helft (44%) zegt het al toe te passen in de les. Net iets meer dan de helft (51%) zegt in het onderzoek dat ze dit ‘het komend studiejaar’ meer gaan toepassen. Hun onderwijsinstelling staat daar in de regel welwillend tegenover. Ongeveer twee derde zegt dat hun instelling flexibilisering ondersteunt en concrete plannen heeft voor meer flexibilisering. Met flexibilisering wordt hier bedoeld dat het onderwijs veel meer op maat wordt ingericht voor iedere student.

Meer coach dan onderwijzer

In het onderzoek is nog verder ingezoomd op de diverse aspecten van flexibilisering. Daaruit blijkt dat voor docenten flexibilisering vooral neerkomt op: het beoordelen van studenten op basis van leeruitkomsten en de veranderende rol van de docent – veel meer coach dan onderwijzer. Beide aspecten zijn voor ruim de helft van de docenten van toepassing (beide 54%). In mindere mate zijn andere aspecten van flexibilisering van toepassing: de student krijgt meer keuzevrijheid in vakken (28%), de student krijgt meer keuzevrijheid in locatie en tempo (27%) en de student krijgt grotere gestandaardiseerde modules als opmaat naar flexibilisering (26%).

Digitaal studieplatform

Het onderzoek neemt ook de verschillende menstypes bij de docenten mee. Als je kijkt naar de indeling op levensstijl, dan blijkt dat docenten in het hoger onderwijs zich vooral laten kenmerken door waarden als vrijheid, zelfontplooiing, controle en innovatief bezig zijn. Die kenmerken zijn karakteristiek voor bijna vier op de vijf docenten uit het hoger onderwijs. En juist die docenten staan zeer positief tegenover flexibilisering en passen dit het vaakste toe. Dat zijn ook de docenten die zich aangesproken voelen door digitale studieplatforms als die van Noordhoff, waar studiemateriaal op maat samen te stellen en docenten hun studenten online gericht kunnen coachen.

Het wetsvoorstel naar aanleiding van de pilots met flexibilisering is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Toch zal het een kwestie van tijd zijn voor dit door de overheid wordt ondersteund. Docenten zijn in ieder geval overwegend positief over flexibeler inrichten van het onderwijs en het werken met leeruitkomsten.

Lees ook de andere artikelen gerelateerd aan dit onderzoek: Onderzoek naar stemming docenten over digitalisering en flexibilisering, Blended learning is een blijvertje, maar hoe vind je de balans? en Wat vinden de docenten zelf eigenlijk van digitalisering?

Of download de infographic via de downloadknop hieronder en ontvang alles in één overzicht.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.

Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.

Ook interessant voor jou

experimenterend leren
experimenterend leren
Aansluiting arbeidsmarkt
Experimenterend leren: meer ruimte voor het proces
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo
Aansluiting arbeidsmarkt
Wat STEAM het beroepsonderwijs te bieden heeft
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo
virtual reality
virtual reality
Onderwijsvaardigheden
De waarheid achter de hype bij onderwijstermen: virtual reality
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo

Gerelateerde events

Nieuw!
Reken-wiskundedidactiek op de pabo
16 mrt
12:30
- 14:00
Hbo
Hbo
Nieuw!
Bouwen aan digitaal vertrouwen
15 mrt
10:00
- 11:30
Hbo
Hbo
Meesterlijk met mensen
Meesterlijk met mensen: Grip op persoonsvorming in het basisonderwijs
8 mrt
13:00
- 14:00
Hbo
Hbo
51

Vul onderstaand formulier in en ontvang het artikel in je mailbox

Alles weten over gamification?

Lees en leer over wat het precies is, hoe je het in kunt zetten in je les en wat de voor- en nadelen zijn op deze thema-pagina.