Home / Kennisbank / Stimuleer plezier voor lezen in de puberteit
Raymond van de Klundert geeft zijn kijk op het lees- en taalonderwijs. Raymond van de Klundert, bekend onder zijn pseudoniem Kluun, is de eerste gast in de Noordhoffpodcast Tussenuur met BN’ers. Nanda van Heteren praat met de schrijver over zijn passie voor lezen. Ook wordt er gesproken over het taalonderwijs in Nederland en geeft Kluun aan hoe dit in zijn ogen beter kan.
De schrijver is van mening dat het zaadje om plezier te hebben in lezen en het omgaan met taal al in een eerder stadium dan in het hoger onderwijs moet worden geplant. Zelf pleit hij ervoor dat dat het beste kan in de puberteit, dus op middelbare scholen. Dan moet het schoolsysteem wel op de schop. Op dit moment zijn docenten in het voortgezet onderwijs gebonden aan het curriculum en het programma biedt weinig ruimte om bijvoorbeeld in de ochtend een half uur leestijd in te bouwen, gezamenlijk een boek of verhaal te bespreken of om een enthousiaste schrijver uit te nodigen om een uur te komen praten over zijn passie voor lezen.
Van de Klundert geeft workshops op scholen waar hij leerlingen op een speelse manier in aanraking laat komen met taal en lezen. De leerlingen reageren enthousiast, omdat zij op een manier met de stof bezig zijn die aansluit bij hun interesses en leefwereld.
Kluun vertelt ook over zijn eigen jeugd. Zo las hij als kind al graag, maar heeft hij in zijn tienerjaren weinig gelezen. Dit kwam pas weer terug toen hij zelf ging schrijven.
Zijn boek Komt een vrouw bij de dokter is deels autobiografisch: het is gebaseerd op de tijd dat zijn toenmalige vrouw Judith borstkanker kreeg en overleed. Van de Klundert gaat dieper in op hoe het boek tot stand kwam naar aanleiding van deze persoonlijke gebeurtenis en wat dit betekent in zijn dagelijks leven en dat van zijn drie dochters Eva, Roos en Lola. Ook vertelt hij hoe bij zijn collega’s en bij hem een boek tot stand komt en wat de verschillen zijn.
Het privéleven van de schrijver wordt ook besproken. Kluun vertelt bijvoorbeeld over hoe zijn middelste dochter over een boek denkt dat hij zelf heel goed vindt.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.
Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.
Om zelfregulerend leren in het hoger onderwijs te versterken en ondersteunen, is het goed om eerst te weten wat je dan precies wilt versterken en ondersteunen. Daarom gaan we in deze whitepaper eerst dit concept verder ontrafelen: wat is zelfregulerend leren precies?
Ben je docent in het voortgezet onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!
Ben je docent in het basisonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!
Hoe kun je gamification inzetten in jouw les? Wat zijn de voor- en nadelen? De whitepaper gamification is speciaal gemaakt voor docenten die lesgeven in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Een super handig document voor de innovatieve docent die meer wil doen met gamification, maar nog niet precies weet waar te beginnen.
Jongeren ervaren door diverse maatschappelijke ontwikkelingen nóg meer druk. In deze podcast wordt vertelt hoe je jongeren die vastlopen kan helpen, hoe je hen begeleidt bij het maken van studiekeuzes en waarom het loont om jezelf kwetsbaar tegenover je leerlingen/studenten op te stellen.
In dit onderzoek zijn we op zoek gegaan naar antwoorden op vragen zoals: Hoe gaan docenten om met veranderingen en welke impact hebben ze op belangrijke aspecten als studentenwelzijn, zelfsturing en zelfregulerend leren? En niet te vergeten, hoe integreren we AI op een effectieve manier in het hoger onderwijs?
In deze whitepaper stipt Heleen aan hoe ethiek geïntegreerd kan worden in het hoger beroepsonderwijs. Van alle hbo-docenten. In stage- en afstudeerbegeleiding en in de lessen van vakdocenten. Van docenten business, techniek en bedrijfskunde tot social work, verpleegkunde en kunst. Kortom, in alle kennisdomeinen van het hoger onderwijs.
Wat is de kracht van Generatie? Wie is Generatie Z? Hoe ontstaat een generatie eigenlijk en wat is de rol van docenten en werkgevers bij het voorkomen van jobhoppen. Laura Bas, spreker en Gen Z expert geeft organisaties advies over het bereiken en behouden van jong talent en geeft antwoord op bovenstaande vragen in dit whitepaper.
Wat is adaptief leren exact? Hoe wordt het gebruikt? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe start je zelf met een adaptieve leeromgeving? De whitepaper adaptief leren is speciaal gemaakt voor docenten die lesgeven in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs.
Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!
Differentiatie in de klas.
Bij differentiatie in het onderwijs doet de docent proactief aanpassingen om recht te doen aan verschillende leerbehoeften. Van individuele leerlingen, of van kleine groepen leerlingen. Maar het kan ook onbedoeld stigmatiserend werken en leiden tot een selffulfilling prophecy. Je eigen onbewuste differentiërende gedrag leren kennen, is dan ook een voorwaarde voor effectieve differentiatie in de klas.
Ben je docent in het middelbaar beroepsonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!
Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!
Ben je docent in het middelbaar beroepsonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!