Jaarverslaggeving: oud en nieuw verenigd

Hbo

Onlangs kwam alweer de tiende druk van het boek Jaarverslaggeving uit. In mei ’23 gaven auteurs Peter Epe en Wim Hoffmann geïnteresseerde docenten tijdens een Teams-sessie meer inzicht in de totstandkoming van deze nieuwste druk.

Jaarverslaggeving in een notendop

Het boek Jaarverslaggeving geeft overzichtelijk weer wat de hoofdlijnen zijn binnen het vak Externe Verslaggeving. Niet alleen komt de theorie uitgebreid aan bod; voorbeelden uit de praktijk en duidelijke schematische weergaven ondersteunen die theorie continu.

Toen het in 1996 voor het eerst uitkwam, bestond Jaarverslaggeving uit een theorieboek en een opgavenboek. Die structuur is door de jaren heen onveranderd gebleven. De inhoud van de boeken is daarentegen wel degelijk geëvolueerd.

Zo zijn in het opgavenboek hoofdstuk overstijgende vraagstukken toegevoegd en wordt het geheel nu ondersteund door een uitgebreide website. Daarop vinden zowel docenten als studenten aanvullende informatie en actualisaties.

Studenten kunnen bovendien gebruikmaken van de interactieve toetsenbank.

Jaarverslaggeving is ook beschikbaar op het digitale platform studiemeister. Dat maakt dat docenten nu makkelijker zelf kunnen bepalen welke hoofdstukken of onderdelen ze willen gebruiken in hun lessen.

Wat is er inhoudelijk veranderd in de tiende druk?

In de tiende druk zijn een aantal inhoudelijke aanpassingen doorgevoerd.

Ten eerste zijn er wat algemene veranderingen aangebracht. Zo is de inhoud volledig aangepast op de huidige wet- en regelgeving.

Daarnaast zijn de gebruikte rentepercentages en de grootte van de overige kosten geactualiseerd. De informatie in de cases en opgaven ligt nu veel meer in lijn met de wereld van nu.

Specifieke aanpassingen

Er zijn ook nog wat specifieke aanpassingen gedaan:

  • Er is meer ruimte voor niet-financiële prestatiecriteria, zoals maatschappelijke en geïntegreerde verslaggeving.
  • Het boek besteedt meer aandacht aan de RJ-voorschriften en regels van het AMvB rondom het bestuursverslag van beursgenoteerde ondernemingen. In het kort beschrijft het boek wat de beursfondsen in het bestuursverslag moeten gaan melden.
  • In de theorie over het eigen vermogen werd in eerdere drukken enkel gesproken over gebonden en vrij eigen vermogen. In de nieuwe druk zijn aan deze theorie de balanstest en uitkeringstest Ook in het bijbehorende voorbeeld komen deze twee nu terug.
  • Er is een subparagraaf toegevoegd aan de paragraaf over de resultatenrekening. Daarin wordt nu ook opbrengstverantwoording
  • Het vervangingswaardestelsel is omgedoopt tot het actuele waardestelsel, zodat de terminologie nu passend is bij de regelgeving. Ook de opgavenset is hierop aangepast.
  • De tiende druk besteedt naast overnames ook aandacht aan fusies. Het boek beschrijft de RJ-voorschriften rondom fusies en gaat daarbij uit van de pooling of interest-methode.

Ruimte voor duurzaamheid?

Een deelnemer vraagt waarom er niet meer ruimte is gemaakt voor duurzaamheidsverslaggeving.

Epe verantwoordt zijn keuze als volgt: “Duurzaamheidsverslaggeving wordt vanaf 2024 verplicht. Deze tiende druk is begin 2023 uitgekomen. De elfde druk staat voor 2026 op de planning. Tussentijds gebeurt er natuurlijk heel veel. Die veranderingen benoemen we in de actualisaties op de ondersteunende website.” Uitgever Vincent Diks vult aan dat er over duurzaamheidsverslaggeving in de toekomst een aparte, dunnere uitgave komt.

Conceptueel denken

Ten slotte haalt Hoffmann nog een paar sterke punten van Jaarverslaggeving aan:

  • Studenten leren met dit boek hoe ze conceptueel moeten denken. Ze hoeven daardoor straks in hun werk niet alleen uit te gaan van de juridische kant, maar kunnen de cijfers van verschillende kanten belichten. Dat maakt hen beter in staat om te gaan met bijzondere situaties.
  • In tegenstelling tot de meeste leerboeken vraagt Jaarverslaggeving studenten een bestaande jaarrekening te analyseren en beoordelen. Ook in hun toekomstige werk zullen studenten deze top-downmethode regelmatig tegenkomen.

Nieuwsgierig naar meer? Bestel de tiende druk van Jaarverslaggeving dan direct in onze webshop.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.

Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.

Nieuwsbrief Hoger onderwijs

Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Jaarverslaggeving
Nieuwsbrief Hoger onderwijs

Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Ook interessant voor jou

Innovatief lesgeven
De toekomst van het onderwijs
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo
Innovatief lesgeven
Goed rekenonderwijs onmisbaar op de pabo
Artikel
Hbo
Hbo
De toekomst van onderwijs is nu
De toekomst van onderwijs is nu
School van de toekomst
Whitepaper: De toekomst van onderwijs is nu
Whitepaper
Hbo
Hbo

Gerelateerde events

Nieuw!
Docentendag Logistiek
25 jun
12:30
- 17:00
Hbo
Hbo
Nieuw!
Docentendag Bedrijfseconomie | Maatschappelijk verantwoord ondernemen
30 mei
14:00
- 16:30
Hbo
Hbo
Verken de mogelijkheden van ChatGPT
3 jun
14:00
- 15:30
Hbo
Hbo

Vul onderstaand formulier in en ontvang het artikel in je mailbox

Zoek