Home / Kennisbank / AI, zowel zwaard als schild
Artificiële intelligentie, we kunnen er niet omheen. Het bedrijfsleven ontwikkelt al talloze toepassingen. Hoe gaat dat in het hoger onderwijs? Tijdens de Aan Tafel!-sessie van Noordhoff in Rotterdam op 9 april zijn vruchtbare ideeën ontwikkeld, voor de docent én de student.
Een kleine 30 docenten – van Hogeschool Utrecht en Hogeschool Rotterdam – is afgekomen op de Aan Tafel!-sessie over praktische toepassingen van AI in het onderwijs. We zitten in Meet Tuesday, bovenin de Millennium Tower, met magnifiek uitzicht op de skyline van Rotterdam. Kernvraag van vandaag is: hoe bereid je studenten voor op een toekomst met kunstmatige intelligentie, en hoe zet je het effectief in in je onderwijs?
Wilco Verdoold, docent-onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam, met 25 jaar ervaring in digitale innovatie en transformatie, licht in zijn inleiding de vele kanten van artificial intelligence toe. Wat kan AI allemaal? Wat moeten we verwachten? Welke banen gaan er straks door verloren? Wat zijn de risico’s? In Wilco’s woorden: AI is zowel zwaard als schild.
Allereerst een begripsafbakening: kunstmatige intelligentie bestaat al lang. Denk aan spamfilters, spellingcheckers, virtuele assistenten. Waar we vandaag over praten, is generatieve kunstmatige intelligentie: AI die kan automatiseren, voorspellen, herkennen en classificeren, en die teksten, afbeeldingen, video’s, muziek of andere gegevens kan genereren op aanwijzing van de gebruiker.
Die aanwijzing, dat is de prompt. Voor een bruikbaar resultaat moet de prompt zo uitgebreid mogelijk zijn en zoveel mogelijk context bevatten. Dat goed doen, is een vaardigheid op zich. Tip van Wilco: wie AI effectief wil gebruiken, focust niet op één allesomvattende prompt maar gaat in dialoog met de tool. Zo kom je gaandeweg tot een steeds beter resultaat.
AI gaat met 100 procent zekerheid ons werk veranderen. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we zelf bepalen hoe dat gebeurt. We moeten het niet over ons heen laten komen. Wij, docenten, hebben een grote verantwoordelijkheid om dat vorm te geven.
Vraag jezelf eens af, zegt Wilco, of AI een deel van je talige taken misschien sneller, beter of goedkoper kan doen. Dat geeft jou de kans om meer tijd te steken in de essentie van je vak. Denk aan een advocaat, die het opzoeken van arresten overlaat aan AI, om zich te kunnen focussen op het echt belangrijke werk: de pleitnota. Of de verloskundige, die eenvoudige vragen van aanstaande ouders door de chatbot laat beantwoorden, en zelf aanschuift bij de ingewikkelder gesprekken. Hierbij is de verwachting is ook dat jonge ouders zelfs makkelijker vragen stellen aan een Chatbot dan aan de verloskundige.
Dan de studenten. Die zijn vaak handiger met AI dan wij. Maar hoe gebruik je het slim in het onderwijs? Er ligt een enorm grijs gebied tussen plagiaat, ‘vals spelen’ met AI en zinvolle inzet. Om daarover na te denken, introduceert Wilco onze ijkpersoon van vandaag: Nick. Nick wil graag leren mét AI en niet het gevoel krijgen dat hij het stiekem moet doen. Hoe krijgen we Nick blij? En hoe zorgen we ervoor dat hij daadwerkelijk door de leercurve heen gaat, en niet alleen de antwoorden overneemt?
Niet alle aanwezigen staan te trappelen om AI toe te passen in de les. Een paar docenten vragen zich af in hoeverre AI iets toevoegt? Moeten we studenten niet eerst analytische vaardigheden aanleren? En welke parate kennis moet de student straks nog beheersen? Is het bijvoorbeeld nog nodig ze te leren handmatig een vliegtuig te besturen? Met andere woorden: hoe blij is Nick later nog? Het zijn twijfels die niet meteen weggenomen kunnen worden. Er is nog veel onzeker.
Na de presentatie van Wilco en de lunch gaat de zaal actief aan de slag onder leiding van dagvoorzitter Martine Mingaars. Martine is docent bij Fontys Academy for the Creative Economy in Tilburg. Ze doceert creatieve vakken als Concept Denken, Design Thinking en Experience Design. Met originele opdrachten zet ze de aanwezigen in groepjes in de actiestand.
Zoals: “Maak een tekening van hoe jij de invloed van AI op jouw werkveld ziet.” En: “We reizen drie jaar vooruit in de toekomst. Onze hogeschool heeft een prijs gewonnen voor de meest innovatieve opleiding op het gebied van AI. In de gang staan vertegenwoordigers van de pers op ons te wachten. Wat ga je hen vertellen?”
Ook opdrachten kunnen op maat gemaakt worden, en door AI nagekeken.
Meer weten over hoe je met hulp van AI sneller opdrachten kan nakijken? De laatste Aan Tafel!-sessie van Noordhoff, op 15 oktober in Eindhoven, gaat hier dieper op in.
Of laat ChatGPT 20 mogelijke vragen voor een toets opstellen met de antwoorden erbij.
Zo beginnen de contouren van leren met AI zich af te tekenen. We hebben nog niet iedereen kunnen overtuigen, maar velen zagen we na afloop van de sessie nog lang napraten en vol ideeën terug naar school vertrekken. We zijn heel benieuwd wat de volgende sessies over dit onderwerp gaan brengen!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.
Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.
Ontdek het Basisboek Technische Bedrijfskunde! Reis mee door productiebedrijven en het werkveld. Praktijkgericht, veelzijdig en onmisbaar.
18 maart 13:00 – 14:00
Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!
Ontdek het Basisboek Technische Bedrijfskunde! Reis mee door productiebedrijven en het werkveld. Praktijkgericht, veelzijdig en onmisbaar.
18 maart 13:00 – 14:00
Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!