Home / Kennisbank / Symposium belicht cruciale rol onderwijs in duurzame ontwikkeling
Op een drukbezocht symposium in De Kuip te Rotterdam stond duurzame ontwikkeling in het onderwijs centraal. Vooraanstaande sprekers uit diverse sectoren deelden hun visie en ervaringen, wat resulteerde in een inspirerende en veelzijdige discussie over de toekomst van duurzaamheid in het educatieve landschap.
Ankie van Wersch, directeur van MVO Nederland, opende het symposium met de doemsdagklok die onlangs weer een seconde dichter bij ‘het einde der tijden’ is gezet. We zetten weliswaar duurzame stappen in Nederland, maar liggen niet op koers. De Nieuwe Economie Index (NEx) groeit elk jaar, maar de stijging neemt af. Hoewel inclusief ondernemen een grote vooruitgang heeft geboekt, is het nieuwe rijkdomsniveau terug op dat van 2020. Het blijkt moeilijk om naast financiële winst ook maatschappelijke en ecologische winst na te streven. Ze sloot af met het vertrouwen dat een kleine groep gecommitteerde mensen grote veranderingen in de wereld teweeg kunnen brengen.
Anneke Blok, directeur van Noordhoff, lichtte toe hoe de uitgeverij duurzaamheid integreert in haar bedrijfsvoering. Ze presenteerde indrukwekkende initiatieven, waaronder samenwerkingen met Jinc en Edukans om kansengelijkheid te bevorderen; en over verantwoorde productieprocessen, die niet alleen inzoomen op het gebruik van grondstoffen of verdere digitalisering, maar ook op initiatieven die de positie van bijvoorbeeld vrouwelijke drukkerijwerknemers in India significant versterken.
Ton Strooband van Feyenoord benadrukte de kracht van sport als katalysator voor sociale duurzaamheid. De voetbalclub zet zich in voor talentontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid, met name in achterstandswijken. Feyenoord kiest bewust voor een leidende rol op sociaal vlak, terwijl ze op milieugebied een meer volgende positie innemen.
Piet Sprengers van ASN Bank bracht een ecologisch perspectief in de financiële sector. Hij benadrukte de kwetsbaarheid van onze economie voor klimaatverandering en riep op tot een grotere rol voor moraliteit in duurzaamheidsbeleid. Sprengers stelde dat de financiële sector een sleutelrol speelt in het sturen van investeringen naar duurzame initiatieven.
Academici als Jan Rotmans en Niko Roorda benadrukten het belang van emotionele betrokkenheid bij duurzaamheid. Kennis alleen is niet voldoende om verandering teweeg te brengen; mensen moeten in hun hart geraakt worden.
Roorda’s meest krachtige boodschap was echter zijn oproep om te durven dromen. Hij stelde dat de SDG’s weliswaar belangrijk zijn, maar vooral gaan over korte termijn en over wat we niet meer willen. Voor echte, blijvende verandering moeten we volgens Roorda juist focussen op wat we wél willen. Hij moedigde de aanwezigen aan om intrinsieke duurzaamheidsdoelen en idealen te ontwikkelen. “Durf te dromen, en praat er met elkaar over,” was zijn aanstekelijke advies. Roorda benadrukte dat het cruciaal is om de ‘dragons of inaction’ – de verlammende gedachten die ons weerhouden van handelen – te overwinnen. Door onze dromen te delen en te focussen op wat ons bindt in plaats van wat ons verdeelt, kunnen we volgens hem effectiever werken aan een duurzame toekomst.
Aan het einde van het symposium benadrukte Roorda de kracht van het individu. Hiervoor maakt hij gebruik van “de belofte”. Middels het uitspreken van de belofte kan iedereen zich op persoonlijk niveau commiteren aan duurzaamheid. Ankie van Wersch kondigde aan dat MVO Nederland kijkt naar een register om werknemers van aangesloten organisaties aan te moedigen zich aan deze belofte te verbinden. Geinspireerd door deze stap van MVO Nederland spraken bijna alle aanwezigen in de zaal de belofte uit!
Dit symposium toonde niet alleen de complexiteit van duurzame ontwikkeling, maar ook de cruciale rol die het onderwijs speelt in het vormgeven van een bewuste en actieve nieuwe generatie. Het onderwijs staat voor de uitdaging om kennis, emotie en actie te verenigen in een krachtige aanpak voor duurzaamheid.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.
Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.
Ontdek het Basisboek Technische Bedrijfskunde! Reis mee door productiebedrijven en het werkveld. Praktijkgericht, veelzijdig en onmisbaar.
18 maart 13:00 – 14:00
Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!
Ontdek het Basisboek Technische Bedrijfskunde! Reis mee door productiebedrijven en het werkveld. Praktijkgericht, veelzijdig en onmisbaar.
18 maart 13:00 – 14:00
Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!