Transformeren met slimme leeromgevingen

Hbo

Jongere generaties zijn opgegroeid met technologie, wat hun leven in veel opzichten gemakkelijker en comfortabeler heeft gemaakt. Dit heeft ook een grote impact gehad op wat zij van hun leeromgeving verwachten – zoals eenzelfde niveau van gemak als waaraan zij op andere vlakken in hun leven gewend zijn. Hierdoor werden onderwijsinstellingen ook gedwongen hun werkwijzen te herzien en innovatieve technologieën toe te passen waarmee ze leeromgevingen slimmer kunnen maken en deze kunnen afstemmen op de behoeften van de studenten van vandaag. In dit artikel gaan we het hebben over wat een slimme leeromgeving is en hoe je alle slimme apparaten op school via één enkel platform kunt verbinden. Ook laten we je zien hoe zowel studenten als docenten van slimme leeromgevingen kunnen profiteren.

Vind je dit interessant, download dan hieronder ook het Whitepaper ‘Adaptief leren’.

Wat zijn slimme leeromgevingen?

Een slimme leeromgeving zou je kunnen omschrijven als een leeromgeving die is voorzien van geavanceerde technologie, zodat deze kan ondersteunen bij het optimaliseren van onderwijsmethoden en studenten een verbeterde en gepersonaliseerde leerervaring kan bieden. Slimme leeromgevingen bevorderen bovendien de adoptie van innovatieve lesmethodes zoals flexibel leren, blended learning en adaptief leren. Naarmate de doeltreffendheid van traditionele methodes voor digital natives steeds verder afneemt, zullen deze nieuwe methodes in de toekomst steeds belangrijker worden.

De EU kondigde onlangs plannen aan om te starten met het financieren van projecten die gerelateerd zijn aan groene en digitale transitie, met een speciale focus op leeromgevingen. Een van de hoofddoelen van dit plan is ernaar te streven dat alle onderwijsgebouwen in de EU tegen 2030 op ledverlichting overgeschakeld zijn. Zo heeft de Technische Universiteit Eindhoven onlangs slimme verlichting met de naam Atlas in haar hoofdgebouw geïnstalleerd. Hierdoor is de CO2-uitstoot van het gebouw met maar liefst 80 procent teruggedrongen en de energierekening met 60 procent verlaagd. Volgens de Building Research Establishment Environmental Assessment Method werd het daardoor het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld. Naast het verbeteren van de energie-efficiëntie kan slimme verlichting er ook voor zorgen dat studenten zich kalmer voelen en met meer focus hun werk kunnen doen. Volgens een studie van de Universiteit Hamburg bleek slimme verlichting de leessnelheid van studenten bijvoorbeeld met 35 procent te verhogen, het aantal fouten met 45 procent te verlagen en hyperactief gedrag met 76 procent terug te dringen.

De Universiteit Leiden installeerde onlangs een zogenaamd ‘geautomatiseerd managementsysteem voor bezoekers’, bestaande uit 350 slimme camera’s die door de Zwitserse producent Xovis werden ontwikkeld. De camera’s werden boven de voordeuren van alle gebouwen op de campus geplaatst en worden gebruikt om het gebruik en de bezettingsgraad van klaslokalen gedurende de dag te monitoren en managementgegevens op structurele basis te verzamelen. De camera’s tellen niet alleen het aantal mensen dat het gebouw binnenkomt maar kunnen dankzij de ingebouwde kunstmatige intelligentie ook hun looproutes volgen, hun leeftijd, geslacht of humeur inschatten, hun lengte registreren of bepalen of zij een mondkapje dragen. Hoewel dit aanzienlijke bedenkingen over privacy zou kunnen opwerpen, beweert Caroline van Overbeeke, woordvoerder van de universiteit, dat het systeem geen persoonlijk identificeerbare informatie vastlegt.

In de UK besloot Clare College, een van de hogescholen die deel uitmaken van de University of Cambridge, zijn oude toegangscontrolesysteem te vervangen door een nieuwe, state-of-the-art elektronische oplossing die werd ontwikkeld door SALTO Systems. Deze oplossing verschaft zowel studenten als medewerkers eenvoudig en veilig toegang tot de verschillende gebouwen op de campus. Het nieuwe systeem is compatibel met de Mifare-kaarttechnologie die enkele jaren geleden door de hogeschool werd ingevoerd. Hiermee krijgen studenten en medewerkers toegang tot een gebouw door universiteits-ID-kaarten door een contactloze smartcard-lezer te swipen. “Het is uitermate belangrijk voor ons dat studenten, medewerkers en bezoekers tijdens hun aanwezigheid op de universiteit een veilige en aangename ervaring hebben,” legt Peter Johnson van de afdeling Support Services uit. Het is ook belangrijk om aan te geven dat slimme leeromgevingen niet beperkt moeten blijven tot hogescholen en universiteiten en dat onderwijsinstellingen van alle niveaus moeten proberen hun eigen slimme omgeving te creëren.

De rol van IoT-technologie in slimme leeromgevingen

Hoewel individuele slimme apparaten op zichzelf enorm handig kunnen zijn, moeten onderwijsinstellingen een manier vinden om deze allemaal in één slim ecosysteem te verbinden zodat de technologie volledig tot zijn recht komt en iedereen ervan profiteert. Het Internet of Things (IoT) speelt hierbij een belangrijke rol. Het IoT is in de loop der jaren op allerlei gebieden ingezet en nu begint de technologie eindelijk ook zijn weg te vinden naar het onderwijs. Dit maakt het voor onderwijsinstellingen mogelijk hun klaslokalen om te toveren tot echt slimme leeromgevingen die onderwijs- en leerprocessen vergemakkelijken.

De University of Birmingham heeft onlangs haar krachten gebundeld met Siemens om haar campussen in Edgbaston and Dubai te transformeren tot ’s werelds slimste onderwijsfaciliteiten. De universiteit is van plan een ‘Living Lab’ te creëren dat gegevens verzamelt van slimme gebouw-technologieën, terreininfrastructuur en energiecentrales op de campus. De universiteit wil dit doen door digitale sensor- en analysetechnologieën, hernieuwbare energie, kunstmatige technologie en het decentraal opwekken en opslaan van energie met elkaar te combineren. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor onderwijsdoeleinden, innovatie en R&D. Met dit project wordt de University of Birmingham de eerste ter wereld die IoT-technologie op schaal uitrolt, te beginnen met de installatie van 23.000 ‘Enlighted IoT-sensoren. “Ons doel is de campus van de toekomst te creëren door geavanceerde technologieën te gebruiken waarmee onze campussen in Edgbaston en Dubai de slimste ter wereld worden. Hiermee verbeteren we de beleving van onze studenten, creëren we nieuwe onderzoeks- en innovatiemogelijkheden en zorgen we voor een aanzienlijke vermindering van onze CO2-voetafdruk,” legt professor Tim Jones uit, de rector en adjunct-directeur van de University of Birmingham.

Op vergelijkbare manier is het Institute of Technical Education (ITE) in Singapore een samenwerking aangegaan met Hikvision, wereldwijde leverancier van IoT-oplossingen, om een futuristische klaslokaalomgeving te creëren die studenten én docenten een verbeterde educatieve ervaring zal bieden. Dit ‘klaslokaal van de toekomst’ is voorzien van een slim klaslokaalsysteem dat werd ontwikkeld door Hikvision, bestaande uit slimme interactieve displays, digitale bewegwijzering, docentencamera’s en opnameservers. Docenten kunnen met deze technologie een boeiendere leerervaring creëren en de betrokkenheid van studenten aanzienlijk verhogen. “Deze opzet verbetert de leerervaring van onze studenten, zowel op de campus als wanneer ze thuis leren,” aldus Dr. Yek Tiew Ming, directeur van ITE College East.

De voordelen van slimme leeromgevingen

Slimme leeromgevingen bieden studenten en docenten een grote verscheidenheid aan voordelen. Zo stellen ze docenten in staat een verbeterde, meer interactieve leerervaring te bieden waardoor zowel de betrokkenheid als het kennisbehoud significant verbetert. Ze helpen docenten bovendien met het verhogen van hun productiviteit en doordat ze diverse processen kunnen stroomlijnen besparen ze daarnaast veel tijd. Ook kunnen slimme leeromgevingen – waardoor studenten op elk moment van de dag en vanaf welke plek dan ook toegang hebben tot studiemateriaal – het onderwijs flexibeler en studentgerichter maken en de leerresultaten verbeteren. Nog een belangrijk voordeel van slimme leeromgevingen is dat zij onderwijsinstellingen in staat stellen hun energie-efficiëntie te verbeteren en hun impact op het milieu te verminderen. Ten slotte maken slimme leeromgevingen het mogelijk bedreigingen te signaleren en elimineren voordat ze schade kunnen aanrichten, wat een positieve bijdrage levert aan de veiligheid op de campus.

Om aan de behoeften van studenten die niet bijzonder goed reageren op traditionele onderwijsmethoden tegemoet te komen, maken onderwijsinstellingen over de hele wereld steeds vaker gebruik van innovatieve technologieën die hen in staat stellen de leeromgeving slimmer te maken. Deze slimme leeromgevingen bieden studenten een verbeterde, aantrekkelijkere en meer gepersonaliseerde leerervaring. Tegelijkertijd kunnen docenten hun onderwijsmethoden dankzij deze slimme leeromgevingen optimaliseren en hun productiviteit verhogen, waardoor de toepassing ervan in de toekomst naar verwachting nog verder zal toenemen.

Benieuwd naar de slimme leeromgeving van Noordhoff waarmee je jouw studenten goed Nederlands leert schrijven? Vraag een gratis proefaccount aan.

Vind je dit interessant, download dan hieronder ook het Whitepaper ‘Adaptief leren’.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.

Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.

Nieuwsbrief Hoger onderwijs

Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Nieuwsbrief Middelbaar beroepsonderwijs

Ben je docent in het middelbaar beroepsonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

slimme leeromgevingen
Nieuwsbrief Hoger onderwijs

Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Nieuwsbrief Middelbaar beroepsonderwijs

Ben je docent in het middelbaar beroepsonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Ook interessant voor jou

groeien
groeien
Aansluiting arbeidsmarkt
Studenten van nu willen meer zelf doen
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo
Onderwijsvaardigheden
Customer Journey Whitepaper
Whitepaper
Hbo
Hbo
Onderwijsvaardigheden
Een leven lang ontwikkelen, ook als docent
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo

Gerelateerde events

Nieuw!
Docentendag Logistiek
25 jun
12:30
- 17:00
Hbo
Hbo
Nieuw!
Docentendag Bedrijfseconomie | Maatschappelijk verantwoord ondernemen
30 mei
14:00
- 16:30
Hbo
Hbo
Verken de mogelijkheden van ChatGPT
3 jun
14:00
- 15:30
Hbo
Hbo
49

Vul onderstaand formulier in en ontvang het artikel in je mailbox

Zoek