Beter Spellen en de kracht van herhaling

Mbo

Op 22 maart ’23 stond de Noordhoff Virtual Classroom-sessie volledig in het teken van spelling. Martin van Toll lichtte het gebruik van de Beter-apps en -websites toe. Bijzondere aandacht was er voor de site van Beter Spellen. Die is volledig geïmplementeerd in de Noordhoff-uitgave NU Nederlands. Hoe werkt deze site? En wat hebben mbo-studenten eraan?

De Beter-apps: van toen naar nu

De website van Beter Spellen bestaat sinds 2009. Van Toll richt hem op nadat hij als audiotechnicus merkt dat spelfouten in radioscripts soms tot verwarring leiden bij de presentatoren. Bovendien geeft hij steeds vaker uitleg aan collega’s. Van Toll merkt dat zijn lesjes over spelling beter blijven hangen als hij vooral praktische tips geeft en de lastige vaktermen links laat liggen. Hij vermoedt dat meer mensen bij dit soort uitleg gebaat zijn en besluit een website te maken: www.beterspellen.nl. Op de site wordt de bezoeker uitgedaagd elke dag vier vragen over spelling te beantwoorden. De interesse blijkt groot; na een jaar telt de site al 30.000 deelnemers, mede dankzij publicaties over de site in computertijdschriften.

Samenwerking met Noordhoff

In 2010 vindt er een professionaliseringsslag plaats. Noordhoff ziet wel wat in een samenwerking en werkt met Van Toll de Beter Spellen-site verder uit. Op basis van de nieuwe referentieniveaus taal worden drie niveaus geïntroduceerd. Iedere bezoeker kan nu zelf bepalen op welk niveau hij bevraagd wil worden. In de jaren die volgen, worden ook andere Beter-websites gelanceerd. Zo komen in samenwerking met Noordhoff ook Beter Rekenen en NU Beter Engels van de grond. In 2015 gaan bovendien verschillende Beter-apps de lucht in, waardoor de quizjes nu ook gebruiksvriendelijk zijn op de mobiele telefoon. Beter Spellen is al verschillende keren in de prijzen gevallen. Zo werd de site al elf keer uitgeroepen tot populairste educatieve website van het jaar.

Het huidige Beter Spellen

Beter Spellen is nog steeds razend populair. Het concept is in al die jaren niet veranderd: iedere deelnemer krijgt dagelijks vier meerkeuzevragen van een niveau naar keuze voor zijn kiezen. De vragen zijn opgesplitst in 15 categorieën. Denk aan meervoudsvormen, werkwoorden en twijfelwoorden. Zodra een deelnemer alle vragen beantwoord heeft, krijgt hij feedback. Eerst krijgt hij een korte onderbouwing van het goede antwoord. Wil de deelnemer meer uitleg? Dan hoeft hij alleen maar op de link te klikken die bij de onderbouwing staat. Alle Beter-sites zijn inmiddels gekoppeld aan de portals van Noordhoff-uitgaves NU Nederlands, Nu Rekenen en NU Engels. Studenten die deze methode gebruiken, kunnen dus direct van de Beter-sites gebruikmaken.

Waarom meedoen aan Beter Spellen?

Er zijn genoeg redenen om dagelijks mee te doen met de Beter Spellen-quizjes. De lasten zijn minimaal: meedoen is gratis en kost maar weinig tijd. Bovendien is de leerstof erg laagdrempelig. Ingewikkelde vaktermen worden (waar dat maar kan) vermeden.

De kracht van herhaling

En er is nóg een reden om met de Beter-apps aan de slag te gaan: regelmatig kort oefenen heeft meer effect dan één keer lang. Dat is terug te zien in de vergeetcurve van de Duitse psycholoog Herman Ebbinhaus, je vindt deze terug in de presentatie van afgelopen 23 maart. Uit deze afbeelding wordt duidelijk dat leerstof na zes dagen helemaal is weggezakt als iemand hem maar één keer bekijkt. Hoe vaker je theorie herhaalt, hoe beter hij blijft hangen. Bovendien blijft leren langer leuk als je er dagelijks maar kort mee bezig hoeft te zijn.

Beter Spellen op het mbo

Beter Spellen is een leuke toevoeging aan het mbo-curriculum. En dat komt goed uit, want de site is volledig geïntegreerd in het online platform van NU Nederlands. In de klas kun je op verschillende manieren gebruikmaken van Beter Spellen:

  • Start de les met een klassikale test.
  • Laat je studenten dagelijks individueel de testen invullen en bespreek de resultaten wekelijks klassikaal.
  • Neem Beter Spellen op in de weektaak.

De groepenmodule

Ben je docent en wil je graag zien hoe je studenten scoren op de Beter Spellen-tests? Dan kun je gebruikmaken van de groepenmodule. De groepenmodule geeft zicht op de activiteiten en resultaten van je studenten. Het volledige scorebord, inclusief alle resultaten, is echter alleen voor docenten zichtbaar. Studenten hebben hun eigen versie van het scorebord. Daarop zien ze:

  • hun eigen dagelijkse scores;
  • op welke dagen zij en hun klasgenoten de quiz hebben gedaan;
  • wat de gemiddelde score per persoon is;

Ook kun je de top 3 (of 5) zichtbaar maken voor je studenten, waarmee je een leuk wedstrijdelement creëert.

De meerwaarde van Beter Spellen

Al met al zijn er genoeg mogelijkheden om Beter Spellen in de klas te gebruiken. Het feit dat studenten iedere dag even bewust met taal bezig zijn, heeft echt effect. Vooral als je het er in de les regelmatig even over hebt. Uiteraard geldt dit niet alleen voor Beter Spellen, maar ook voor de andere Beter-sites en -apps!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.

Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.

Nieuwsbrief Middelbaar beroepsonderwijs

Ben je docent in het middelbaar beroepsonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Nieuwsbrief Middelbaar beroepsonderwijs

Ben je docent in het middelbaar beroepsonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Ook interessant voor jou

Onderwijsvaardigheden
8 verschillende manieren van interpretatie
Podcast
Hbo
Hbo, Mbo
De huidige en toekomstige rol van de docent
De huidige en toekomstige rol van de docent
Innovatief lesgeven
Huidige en toekomstige rol van docent
Artikel
Hbo
Mbo, Hbo
Afbeelding van 2 docenten in het beroepsonderwijs
Afbeelding van 2 docenten in het beroepsonderwijs
Onderwijsvaardigheden
Klassenmanagement in het beroepsonderwijs
Artikel
Hbo
Mbo, Hbo

Gerelateerde events

Lunch & Learn – NU Pedagogisch Werk
Mbo
Mbo
De kracht van herhalen: Beter Spellen & Beter Rekenen
Mbo
Mbo
Oefenen met een interactieve game
Mbo
Mbo

Vul onderstaand formulier in en ontvang het artikel in je mailbox

Zoek