5 tips om bewust om te gaan met gegevens van studenten

Hbo

Als docent geef je interactief les via online tools, heb je mailcontact met studenten en monitor je hun leerprestaties. Je registreert steeds meer gegevens om gepersonaliseerd les te kunnen geven. Deze data staan vaak opgeslagen in de apps die je gebruikt, in je mailprogramma of lokaal op je computer. Je staat er niet elke dag bij stil dat het om gevoelige informatie gaat. Welke stappen kun jij zetten in het bewaken van de privacy van je studenten?

Het verzamelen en opslaan van informatie over studenten vraagt om aandacht voor privacy en informatiebeveiliging. Onderwijsinstellingen moeten daarom bij het gebruik van persoonsgegevens voldoen aan de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens is daarmee de (wettelijke) verantwoordelijkheid van onderwijsinstellingen zelf. Zij dragen onder meer zorg voor veilige software en een ICT-veilige werkomgeving. Jij als docent hebt daarin ook een verantwoordelijkheid.

Melding datalek

Menselijk handelen is namelijk net zo belangrijk bij borgen van een veilige omgeving. Verlies jij de controle over persoonsgegevens, bijvoorbeeld doordat je werklaptop wordt gestolen? Je een usb-stick met cijferlijsten kwijtraakt? Of dat je per ongeluk een lijst met namen en mailadressen van studenten op een openbare samenwerkingsomgeving zet? Dan heb je te maken met een mogelijk datalek. Meld dit zo snel mogelijk binnen je onderwijsinstelling; een datalek moet wettelijk binnen 72 uur worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bewust omgaan met (persoons)gegevens: 5 tips

Als docent is het goed dat je je bewust wordt van het feit dat je toegang hebt tot gevoelige gegevens. En dat je daar verantwoord mee omgaat. We geven je 5 tips:

1. Werk veilig.

Beveilig je computer en apps met een sterk wachtwoord. Installeer tijdig updates. Wees alert op verdachte e-mails. Vergrendel je computer als je niet op je werkplek bent en gebruik een veilige internetverbinding.

2. Gebruik alleen applicaties die de onderwijsinstelling aanbiedt.

Of vraag het gebruik van een applicatie aan via de instelling. Zo kan deze eerst worden getest op informatieveiligheid. Wil je weten hoe Hogeschool Inholland omgaat met informatiebeveiliging? Luister dan eens de podcast Hoe veilig is mijn data binnen Inholland en andere onderwijsinstellingen?

3. Deel gegevens alleen in een beveiligde omgeving.

Bijvoorbeeld een samenwerkomgeving waar alleen genodigden toegang toe hebben, of een bestand vergrendeld met een wachtwoord. Stuur geen persoonsgegevens via e-mail. 

4. Bewaar gegevens niet langer dan nodig en verwijder ze op de juiste manier.

Denk hierbij aan het versnipperen van papieren of het veilig verwijderen van elektronische bestanden. 

5. Informeer je studenten over hun privacy. 

Dit kan het bespreken van de soorten gegevens zijn die worden verzameld en hoe deze worden gebruikt, evenals het geven van tips voor het beschermen van persoonlijke informatie online. Een mooi voorbeeld is de video die een student van Hogeschool Rotterdam heeft opgenomen rondom het recht op digitale privacy.

Via deze tips kun je als docent zorgvuldig omgaan met de gegevens van je studenten en hun privacy beschermen. Daarnaast is het goed om op de hoogte te blijven van wet- en regelgeving rondom gegevensbescherming en je bewust te blijven van mogelijke veiligheidsrisico’s. 

Privacy awareness: gratis modules en campagnes

Dat kan bijvoorbeeld door het volgen van online training. SURF, de coöperatie voor IT en Innovatie in de sector onderwijs en onderzoek, biedt modules en campagnes aan om medewerkers en docenten meer privacybewust te maken. Is je onderwijsinstelling aangesloten bij SURF, dan kun je als docent gratis gebruikmaken van deze diensten. 

Bekijk het op: https://www.surf.nl/privacy-awareness 

Meer lezen

Lees meer op START over de privacy van studenten bij digitale proctoring of bij het gebruik van learning analytics: https://start.noordhoff.nl/kennisbank/digitale-proctoring/

Lees meer over learning analytics: https://start.noordhoff.nl/kennisbank/wat-learning-analytics-je-allemaal-kunnen-vertellen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.

Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.

Ook interessant voor jou

Gamification
Gamification
Gamification
5 voorbeelden van de manier waarop gamification onderwijs verbetert
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo
Adaptief leren
Video: adaptief leren
Video
Hbo
Hbo, Mbo
Onderwijsvaardigheden
Motivatie: vriend en vijand van elke student
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo

Gerelateerde events

Hoe pas je design thinking toe in jouw colleges?
Hbo
Hbo
Reken-wiskundedidactiek op de pabo
Hbo
Hbo
Bouwen aan digitaal vertrouwen
Hbo
Hbo

Vul onderstaand formulier in en ontvang het artikel in je mailbox