Laat podcasts voor je spreken!

Hbo

Steeds vaker worden podcasts ingezet in het hoger onderwijs. Docenten kiezen voor deze vorm om verdieping te geven aan de leerstof, waarvoor in de colleges vaak geen ruimte is. Ook wordt het maken van podcasts als opdracht opgegeven aan studenten. We hebben de voordelen van podcasts in het onderwijs op een rijtje gezet en besproken in onze podcast:

 

Verdieping van de collegestof

In het programma van hogescholen is vaak weinig ruimte voor verdieping. Een podcast kan een manier zijn om die toch te bereiken. Let op: een podcast is iets anders dan een audio-opname van een hoorcollege. Zo zijn er in een podcast meestal meerdere experts aan het woord, is de sfeer informeler dan in een collegezaal en is er vaak ruimte voor discussie en afwijkende meningen. Kortom: de ideale vorm om jouw enthousiasme voor het vakgebied te laten zien. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om voorafgaand aan de opname het leerdoel van de podcast te definiëren om het gesprek te kunnen kaderen en stroomlijnen.

 

Niet alleen theoretisch, maar ook praktisch

Podcasts zijn heel geschikt om een bepaald theoretisch begrip van meerdere kanten te belichten en uit te diepen. Daarnaast leent deze gespreksvorm zich er goed voor om ook de meer praktische of menselijke aspecten van een opleiding te belichten. Zo kun je bijvoorbeeld in gesprek gaan met iemand uit het werkveld om studenten alvast een inkijkje te geven in de praktijk. Maar je kunt ook een alumnus uitnodigen die terugblikt op de studie en vertelt over de ervaringen na het afstuderen. Zo bied je je studenten waardevolle en aantrekkelijke informatie waarop vervolgens in je colleges kan worden gereflecteerd: Met welke spreker ben jij het eens? Wat zie jij anders? Etc.

 

Laagdrempelig en aantrekkelijk

Elke student heeft een smartphone of laptop en daarmee gemakkelijk toegang tot een audioplatform. Daardoor kunnen podcasts beluisterd worden op elk moment van de dag of nacht, en op elke plek – in de tram, tijdens het koken of sporten… Door het informele, dynamische en soms verhalende karakter van een podcast zijn deze bovendien aantrekkelijker en laagdrempeliger om te beluisteren dan een audio-opname van een college.

 

Podcasts als opdracht

Je kunt studenten ook zelf een podcast laten maken over een thema uit de lesstof. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in een klein groepje discussiëren over de stof en hun visie daarop, waarbij één student de rol van gespreksleider op zich neemt. Maar natuurlijk kan de podcastvorm ook worden ingezet voor een interview tussen student en expert, een dynamisch projectverslag of om vaardigheden als storytelling te oefenen.

 

Relatief kleine tijdsinvestering

Om de aandacht van je luisteraars vast te houden is het belangrijk dat je podcast niet te lang duurt. De meeste educatieve podcastexperts noemen 30 minuten als ideale lengte, met een maximale uitloop naar 45 minuten. Behalve de voorbereiding en de opname van het gesprek, gaat er nog tijd zitten in de editing en het online zetten. Voor het hele proces geldt: oefening baart kunst én routine.

 

Podcast over podcast

De makers van de Webcast, drie docenten online marketing en digital design aan de Haagse Hogeschool, besteden gemiddeld 1 uur per persoon aan een aflevering. Beluister hier onze eigen podcast waarin we met hen in gesprek gaan over dit onderwerp!

Het boekje waarover wordt gesproken kan je hier vinden: Designing by aim

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.

Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.

Nieuwsbrief Hoger onderwijs

Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Podcast Noordhoff
Nieuwsbrief Hoger onderwijs

Ben je docent in het hoger onderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Ook interessant voor jou

Onderwijsvaardigheden
Maak je verhaal persoonlijk, niet-chronologisch
Podcast
Hbo
Hbo, Mbo
De toekomst van onderwijs is nu
De toekomst van onderwijs is nu
School van de toekomst
Whitepaper: De toekomst van onderwijs is nu
Whitepaper
Hbo
Hbo
Waarom studenten soft skills nodig hebben
Waarom studenten soft skills nodig hebben
Onderwijsvaardigheden
Waarom studenten soft skills nodig hebben
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo

Gerelateerde events

Nieuw!
Docentendag Logistiek
25 jun
12:30
- 17:00
Hbo
Hbo
Nieuw!
Docentendag Bedrijfseconomie | Maatschappelijk verantwoord ondernemen
30 mei
14:00
- 16:30
Hbo
Hbo
Verken de mogelijkheden van ChatGPT
3 jun
14:00
- 15:30
Hbo
Hbo

Vul onderstaand formulier in en ontvang het artikel in je mailbox

Zoek