“Heb jij die toets al af?” vroeg mijn collega gehaast. “Nee, maar geef me twintig minuten,” zei ik ontspannen. Hij keek me verbaasd aan: “Twintig minuten? Serieus?”
Welkom in mijn leven als docent in het AI-tijdperk. Net als veel collega’s ervaar ik soms piekdrukte door het voorbereiden van lessen, maken en nakijken van toetsen en al die dingen die tussendoor geregeld moeten worden. Die momenten van hoge werkdruk kennen we allemaal.
Gelukkig heb ik inmiddels een krachtige assistent: AI. Taken die voorheen uren kostten, zijn nu soms in een half uurtje klaar. Of het nu gaat om toetsen ontwerpen, rubrics creëren, lessen voorbereiden of nakijken, AI is mijn vriendelijke en intelligente hulp die altijd klaarstaat om me te helpen. Ik neem jullie mee in mijn workflow.
Voor het maken van toetsen gebruik ik een gepersonaliseerde chatbot. Na het aangeven van de wensen stelt ‘Timo Toetsexpert’ zeven gerichte vragen over de toets (zoals onderwerp, aantal vragen en taxonomie van Bloom). Met die input genereert AI een eerste versie.
Een kritische blik op de vragen laat zien dat het nog niet helemaal perfect is. Blijkbaar is dit een onderwerp waar AI minder goed in is. Ik moet dus meer sturen door specifiekere informatie te geven. Ik upload mijn sheets, de oefentoets en enkele papers die de studenten moeten leren, en vraag Timo nogmaals om de toets te maken.
De tweede versie komt dichter in de buurt. Als docent zie ik dat zo’n 90% van de toets direct bruikbaar is. De laatste 10% rectificeer ik als expert op dit gebied.
Twintig minuten later ligt er een volledige toets. Deze werkwijze is volledig anders dan als ik vanaf een leeg scherm was begonnen en alles zelf had moeten doen. Ik durf te beweren dat het niet alleen sneller gaat, maar dat ook de kwaliteit hoger is.
Dit geldt niet alleen voor toetsen, maar voor verschillende taken die ik als docent uitvoer. AI neemt de taak niet over, maar versnelt de workflow. De regie blijft bij de docent, net als de verantwoordelijkheid voor het eindresultaat.
Door AI slim in te zetten, verlaag ik niet alleen mijn werkdruk, maar lever ik ook beter onderwijs. AI is geen bedreiging, maar het is juist een kans om het werk als docent leuker, sneller en beter te maken. Laten we deze kans samen grijpen.
Deze maandelijkse column is geschreven door Tom Naberink, docent Sportkunde aan de HAN en expert op het gebied AI in het onderwijs. Op het platform aivoordocenten.com deelt hij gratis tips en trics voor docenten. Voor studenten is een uitgebreide e-learning ontwikkeld op aivoorstudenten.nl. En voor leerlingen in het voortgezet onderwijs staan gratis AI-docenten voor elk examenvak klaar op aivoorleerlingen.nl. Wil je meer? Luister wekelijks naar onze podcast ‘Het AI-Tussenuurtje’!