5 nieuwe beroepen anno 2023

START
Redactie
Hbo

Laat je inspireren door deze vijf nieuwe opleidingen, die gericht zijn op beroepen van de toekomst. Van een werkgelukdeskundige tot een Plant-based chef. De toekomst stelt onze aarde en ons als mens voor grote uitdagingen. Waarbij we als maatschappij een beroep doen op de creativiteit en vaardigheden van de studenten van nu.

  • Als Plant-based Chef nadenken over het voeden van twee planeten

De eerste nieuwe opleiding die we hier uitlichten is die van Plant-based Chef. Volgens berekeningen zou er in het jaar 2050 twee planeten nodig moeten zijn, om alle mensen te voeden. Daarvoor is een nieuwe generatie koks nodig. En dat niet alleen: de Plant-based Chef is een schakel tussen de keuken en het management.

Deze BBL-opleiding is divers. Studenten leren zowel koken volgens het Dutch Cuisine principe, 80% plantaardig en 20% dierlijk, als budgetteren en leidinggeven.

Daarnaast is er een uitdaging in het ontwikkelen van veganistische en vegetarische gerechten voor op de menukaarten. Het ROC van Amsterdam biedt deze nieuwe opleiding aan. Iedereen met een mbo-diploma kan instromen als Plant-based Chef in wording. Studenten die houden van zowel praktisch bezig zijn als leidinggeven en willen werken in de horeca, hebben baat bij een kijkje in de keuken van het ROC Amsterdam.

  • De werkgelukdeskundige die het verschil maakt in creatieve en gelukkige werknemers

De huidige krapte op de arbeidsmarkt zal naar verwachting de komende jaren alleen maar stijgen. Daarbij zien werkgevers ook dat de hoge werkdruk of andere verwachtingen over het werk leiden tot een verlies aan betrokkenheid en creativiteit in de organisatie. De toekomstige werkgelukdeskundige zorgt dat de medewerkers binnen de organisatie gelukkiger worden én blijven. Deze post hbo-opleiding tot chief happy officer is te volgen aan de Hogeschool Leiden.

Studenten leren welke instrumenten ze in kunnen zetten om werkgeluk te meten. En welke veranderingen ze in moeten zetten om het werkgeluk blijvend te faciliteren. Studenten die affiniteit hebben met HR, coaching en sociaal-emotioneel ‘aan’ gaan, zijn een goede doelgroep voor deze nieuwe opleiding.

  • Bijdrage aan een duurzame wereld als energietransitie engineer

Studenten houden zich op de opleiding van energietranisitie engineer bezig met grote energievraagstukken. Een uitdaging waar we als planeet in de toekomst voor staan. Hoe gaan we om met de natuurlijke hulpmiddelen die er zijn op een verantwoorde manier? Welke chemische processen kunnen er opgewekt worden die de aarde niet uitputten?

Denk aan het ontwikkelen van duurzame oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan. Het tweede opleidingsjaar gaat bijvoorbeeld in op chemische processen, zoals hoe waterstof in de transport en logistiek branche veilig gebruikt kan worden. Deze opleiding aan de HZ University of Applied sciences wil studenten laten nadenken, experimenteren en trainen in hoe ze deze kennis overdragen aan het bedrijfsleven.

  • GEO, Media en Design

Voor alle studenten die dol op aardrijkskunde zijn en een goede helicopterview hebben, zou de opleiding voor GEO, Media en Design wel eens een fijne match kunnen zijn.

Zo bedenken ze hoe een gezonde stad er zou moeten uitzien, wat ervoor nodig is om dit te bereiken en visualiseren ze dit met technologische middelen.

Beroepen als 3D-stadgeograaf en geo data specialist horen bij deze opleiding. Het denken in mogelijkheden is hierbij een belangrijk uitgangspunt. Wat kunnen studenten bedenken voor de woningkrapte op dit moment? Hoe verdelen we wonen, natuur en industrie op een eerlijke manier? En hoe maken we woningen die in balans zijn tussen woongemak en duurzaamheid? Voorbeelden van vragen waar bedrijven en de maatschappij nu mee worstelen.

De Aeres Hogeschool biedt deze opleiding aan. Deze is voor zowel mbo 4 studenten, als havo – en vwo studenten toegankelijk. Vooral het pakket natuur&techniek of natuur&gezondheid bereiden studenten mooi voor op deze opleiding.

  • Drone Engineering and Operations

Tijdens de mbo-opleiding Drone Engineering & Operations leren studenten hoe ze voor een opdrachtgever drones of een onderdeel daarvan ontwerpen, samenstellen en testen.

Ze vergaren kennis over specifieke drone operaties en leren daarbij de vlucht vakkundig voor te bereiden en uit te voeren.

Belangrijke vraagstukken als: ‘hoe zit het met de bescherming van de privacy?’ en ‘hoe zet je een drone in voor een betere wereld’ dagen studenten uit om te discussiëren en te experimenteren.

De toekomst vraagt om uiteenlopende vaardigheden. Naast leiding geven, praktisch bezig zijn en in staat zijn om drones te maken is ook het ethisch aspect belangrijk. Het is inspirerend om je als docent te verdiepen in de opleidingen die de beroepen van de toekomst mogelijk maken.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.

Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.

Ook interessant voor jou

Onderwijsvaardigheden
Motivatie: vriend en vijand van elke student
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo
blended learning
blended learning
Innovatief lesgeven
Best practices van blended learning in de onderwijspraktijk
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo
gepersonaliseerd leren
gepersonaliseerd leren
Innovatief lesgeven
De vele voordelen van gepersonaliseerd leren
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo

Gerelateerde events

Nieuw!
Externe Verslaggeving door de jaren heen
25 apr
15:00
- 16:30
Hbo
Hbo
Hoe pas je design thinking toe in jouw colleges?
13 apr
12:30
- 14:00
Hbo
Hbo
Reken-wiskundedidactiek op de pabo
Hbo
Hbo

Vul onderstaand formulier in en ontvang het artikel in je mailbox

Alles weten over gamification?

Lees en leer over wat het precies is, hoe je het in kunt zetten in je les en wat de voor- en nadelen zijn op deze thema-pagina.