Home / Kennisbank / Slimme samenhang in het basisonderwijs: 5 praktische tips
Hoe bereid je je voor op de nieuwe kerndoelen van 2027? En welke aspecten zijn daarbij belangrijk? In dit artikel geven we je tips die je direct kunt inzetten in je klas. We richten ons hierbij vooral op slimme samenhang tussen de verschillende leergebieden binnen het basisonderwijs.
Dat SLO al een tijdje bezig is met de actualisatie van de kerndoelen, zal je niet zijn ontgaan. Op dit moment liggen de conceptkerndoelen op tafel en in 2027 legt het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap waarschijnlijk de eerste kerndoelen vast.
In de nieuwe kerndoelen is samenhang een heel belangrijk uitgangspunt. Het SLO geeft bijvoorbeeld aan dat zowel leerkrachten en schoolleiders als onderwijsontwikkelaars, opleiders, onderwijsadviseurs en beleidsmakers meer samenhang binnen het curriculum willen zien.
De kerndoelen komen terug in het curriculum van de school. Het curriculum kun je zien als het totaalpakket; een samenhangend plan van onderwijzen en leren. Het is de taak van de school om het curriculum te verzorgen. Hiervoor ontwikkelen uitgeverijen of scholen zelf de methoden die ze daarbij gebruiken.
Binnen dat aanbod moet ook ruimte zijn voor twee nieuwe leergebieden: Burgerschap en Digitale geletterdheid.
De toevoeging van deze twee leergebieden kan zomaar voor meer samenhang binnen de lessen zorgen. Burgerschap en Digitale geletterdheid zijn namelijk heel gemakkelijk te verweven in de overige vakken. Je toch al overvolle curriculum wordt dus niet ineens nog voller.
Toch ligt er vooral rondom burgerschap een behoorlijke opdracht voor scholen. Heel veel scholen zijn nog zoekende naar een beleid rondom dit leergebied. Er is dus nog wel werk aan de winkel.
Samenhang krijgt hoe dan ook een grote rol in het nieuwe curriculum. Binnen het onderwijs bestaan verschillende soorten samenhang, die allemaal van belang zijn als je efficiënt wilt werken:
Als je samenhang wilt implementeren, is het wel noodzakelijk dat je het thema ‘leren’ in je achterhoofd houdt. Met leren bedoelen we de permanente verandering in het langetermijngeheugen; de overdracht van kennis.
Het geheugen heeft maar een beperkte capaciteit. Leerlingen kunnen dus niet alles tegelijkertijd leren. Je moet daarom bewuste keuzes maken over wat je wanneer aanbiedt. Daarnaast moet je er altijd voor zorgen dat je aanbod van leerdoelen, leeractiviteiten en toetsen in harmonie zijn met elkaar.
Als je samenhang wilt inzetten om het leerrendement te verhogen, moet je altijd starten vanuit een stabiele kennisbasis. Daarop kun je dan gaan bouwen en expliciet samenhang aanbieden binnen of zelfs tussen leergebieden.
Dat doe je met de zogenaamde mentale klittenband: je vertelt je leerlingen heel duidelijk welke verbanden er bestaan tussen de verschillende onderdelen. De mentale klittenband die je aanbrengt tussen kennisschema’s is essentieel voor een stabiele kennisbasis op lange termijn.
Hoe creëer je zelf slimme samenhang in de klas?. Deze vijf tips zet je morgen al in:
Hoeveel samenhang je in je lessen verwerkt, kun je weergeven op een doorgaande lijn. Je zit helemaal links op de lijn als je niets met samenhang doet. Alles staat dan los van elkaar. Uiterst rechts op de lijn heb je juist te maken met volledige integratie. Je hebt dan geen aparte vakken meer. Je gooit alles op één hoop en biedt die hoop aan als één geheel.
Noordhoff gaat uit van het middelpunt van deze lijn. Samenhang tussen de vakken is noodzakelijk als je leren betekenisvol wil maken. Maar dat betekent niet dat je het overzicht volledig moet verliezen.
De methodes van Noordhoff bieden samenhang aan op het moment dat leerlingen een stabiele kennisbasis hebben opgebouwd.
Met de Noordhoff Junior-lijn kun je vertrouwen op een ijzersterke didactiek, die altijd gebaseerd is op bewezen effectieve aanpakken. Ontwikkeld vanuit de wetenschap, toegepast in de praktijk.
We zijn pas tevreden als onze leermiddelen jouw werk leuker én eenvoudiger maken. Omdat de Junior-lijn aansluit op de meest gebruikte vo-methodes, gaan al jouw leerlingen met voorsprong naar de brugklas. Onze methoden zijn kerndoelproof.
Een mooi voorbeeld is Plein Junior. Deze methode koppelt hele leergebieden aan elkaar in één thema.
Als het in groep 5 gaat over hunebedbouwers, krijgen de kinderen te maken met geschiedenis, aardrijkskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. Allemaal binnen één blok. Binnen dat blok zijn de afzonderlijke leergebieden wel zichtbaar, maar tegelijkertijd worden ze allemaal in samenhang aangeboden.
Noordhoff organiseert het Onderwijsevent Koersen op Kerndoelen; een exclusieve middag voor directies, bestuurders en coördinatoren uit het primair en voortgezet onderwijs. Samen met collega’s uit het vak duik je in de belangrijkste ontwikkelingen rond de nieuwe kerndoelen en het herziene curriculum. Meer informatie en data vind je hier.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.
Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.
Ben je docent in het basisonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!
Ben je docent in het basisonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!