Yes, juf het is weer tijd voor wereldoriëntatie!

Dorien aan het woord over Plein Junior

“Als het kaartje ophangt van wereldoriëntatie, reageren de kinderen enthousiast! Ze weten precies hoe de opbouw van de methode gaat. De lessen geven structuur en helpen mijn leerlingen beter te begrijpen hoe de stof in elkaar zit. Omdat de leerlingen in mijn groep veel behoefte aan duidelijkheid hebben en stap voor stap werken, is het fijn dat Plein Junior dit biedt. Zeker voor deze speciale doelgroep!” legt Dorien Leenheer uit (leerkracht van groep 4-7 op SBO Het Kompas in Middelharnis, Goeree-Overflakkee).

Dorien: “Wat de leerlingen eerder over jagers en verzamelaars geleerd hebben, halen ze nu nog op bij een thema verder: de Romeinen. ‘O ja de jagers en verzamelaars trokken rond.’ zeggen ze dan enthousiast. Het is mooi te zien hoe Plein Junior met een overkoepelend thema werkt. En dat de leerstof echt blijft hangen. Het is voor leerlingen duidelijk waar ze per les aan werken. De vakken komen herkenbaar terug binnen een thema. De verschillende werkvormen maken de les afwisselend. Mijn leerlingen zijn altijd enthousiast als het weer tijd is voor Plein Junior. ‘Leuk juf, dan gaan we weer proefjes doen’.

SBO Het Kompas is een openbare school voor speciaal basisonderwijs, waar kinderen van het hele eiland naartoe komen. Dorien geeft les in groep Maan. Dit is een structuurklas. In haar klas zitten leerlingen van groep 4 tot 7. ‘In deze groep is er meer tijd en ruime om zowel de gedrags- als cognitieve ontwikkeling bij kinderen te ondersteunen.’ Het motto van de school luidt: ‘Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf.’

Dorien was nauw betrokken bij de keuze voor een nieuwe methode voor wereldoriëntatie. In eerste instantie werd overwogen om zelf een methode te ontwikkelen, maar al snel bleek dat een leidraad handig is. Na onderzoek kwamen verschillende methodes naar voren, waaronder Plein Junior van Noordhoff. De school kreeg de kans om als vroegstart-school deel te nemen aan de implementatie. Dorien: “Dit geeft ons als school de mogelijkheid om mee te denken en de methode voor onze specifieke doelgroep vorm te geven”.

Waarom kiezen voor Plein Junior?

“De keuze voor Plein Junior kwam voort uit de wens om wereldoriëntatie meer geïntegreerd aan te bieden. Vorig jaar is een werkgroep hiermee aan de slag gegaan. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het lesmateriaal van groep 5 uit te proberen in de groepen 4 tot en met 7. Dit omdat onze leerlingen specifieke onderwijsbehoeften hebben.”

Eerste indruk van Plein Junior

“De eerste kennismaking met Plein Junior was even wennen. Mijn collega’s en ik moesten ontdekken hoe de methode precies werkte. Het is prettig dat de handleiding heel duidelijk is. Dat maakte de start gemakkelijker.
Een groot pluspunt is dat de methode verschillende vakken aanbiedt in samenhang. De leerlingen onthouden veel van de lessen. Er ontstaat een woordweb in hun boek en in hun hoofd. Dat heeft mij positief verrast. De structuur van de lessen helpt hen om verbanden te leggen tussen de verschillende vakken.”

Wat maakt Plein Junior aantrekkelijk?

“Wat voor mij als leerkracht helpt is dat de methode alle vakken aanbiedt. Binnen een thema komt alles samen. Meestal bereid ik op vrijdag de lessen voor van maandag. Het kost mij niet veel voorbereidingstijd. De handleiding helpt goed daarbij.

Ik heb een groep die bestaat uit negen jongens. Dat vraagt om een andere benadering van lesgeven; lekker actief bezig zijn helpt hen om betrokken te blijven. Geschiedenis is een favoriet vakgebied van hen. Ze vonden de les over de hunebedden bijvoorbeeld erg interessant. Sowieso heeft het erg hun interesse hoe dingen vroeger gingen. Met elkaar hierover nadenken en in gesprek gaan motiveert hen. Op dit moment zijn we bezig met wetenschap, waarbij de proefjes de jongens extra enthousiast maken.

De 10-tellen vraag vinden de kinderen uitdagend en leuk. Ook de binnenkomer spreekt de leerlingen erg aan. Een voorbeeld van zo’n binnenkomer was laatst: ‘ben jij wel eens in een ander werelddeel geweest?’. De reacties komen dan meteen. ‘Ja, ik ben al daar en daar op reis geweest’ tot kinderen die vragen: ‘wat is een werelddeel?’. Zo komt er een mooi gesprek op gang. En het geeft ruimte voor kinderen om te leren van elkaar. Een andere binnenkomer ging over de ruimte. Er kwam een hele discussie op gang of de ruimte oneindig was. Natuurlijk was daar ook het gesprek over of aliens wel of niet bestaan. Dorien lacht. “Een vervolgvraag is dan hoe je kunt meten of de ruimte oneindig is. Je krijgt bijna filosofische gesprekken met de kinderen, heel mooi om te zien.”

Thematische manier van werken

De verschillende vakken zijn goed te herkennen, maar vormen toch één thema. Dit vindt Dorien prettig. Dorien: “Het feit dat burgerschap en digitale geletterdheid ook geïntegreerd zijn, draagt bij aan de volledigheid van de methode. De evaluatieles vullen we gezamenlijk in. Hier bespreken we hoe de opdracht in de praktijk kan worden toegepast. Dit helpt de leerlingen om de transfer te maken.” Bijvoorbeeld tijdens het beleefverhaal dat Romeinen Germaanse en Kelitsche stammen binnenkwamen. Gezinnen kregen dan de keus: oudste kind mee of de dood. In het beleefverhaal verstopt een oudste kind zich. Als leerkracht vraag ik: ‘wat zou jij doen?’ De gespreken gaan dan heel diep. Kinderen denken goed na en willen elkaar ook echt begrijpen. Zo ben je ook in gesprekken met burgerschap en elkaar begrijpen bezig.

Dorien heeft ook een tip voor scholen die zich oriënteren om met Plein Junior te werken: “Neem vooral de tijd om met je klas aan de methode te wennen. Het is prettig dat er een methode is, die zo aansluit bij kinderen met een speciale ontwikkel- en leerbehoefte. ”

Meer weten over Plein Junior?
Aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, techniek, burgerschap en digitale geletterdheid in 1 methode! Met betekenisvolle thema’s maakt Plein Junior de wereld van je leerlingen groter. Hoe meer kennis van de wereld, hoe leergieriger ze worden.
Meer informatie over de methode vind je hier >

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.

Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.

Nieuwsbrief Basisonderwijs

Ben je leerkracht in het basisonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Nieuwsbrief Basisonderwijs

Ben je leerkracht in het basisonderwijs en wil je niets missen? We informeren en inspireren je graag met onze e-mailnieuwsbrieven. Laat ons weten waarover je op de hoogte gehouden wilt worden!

Ook interessant voor jou

BAO header blog
BAO header blog
Overstap van basis- naar voortgezet onderwijs
Artikel
Basisonderwijs
Basisonderwijs, Voortgezet onderwijs
Thematisch werken wereldoriëntatie
Thematisch werken wereldoriëntatie
De kracht van thematisch werken binnen wereldoriëntatie
Artikel
Basisonderwijs
Basisonderwijs
De atlas als bouwsteen voor een beter wereldbeeld
De atlas als bouwsteen voor een beter wereldbeeld
De atlas als bouwsteen voor een beter wereldbeeld
Artikel
Basisonderwijs
Basisonderwijs
Nieuw!

Gerelateerde events

2 mensen die zich melden bij de aanmeldbalie van Heutink
Nieuw!
Onderwijsmarkt Ede – 28 januari 2026
28 jan
14:30
- 19:00
Basisonderwijs
Basisonderwijs
2 mensen die zich melden bij de aanmeldbalie van Heutink
Nieuw!
Onderwijsmarkt Ede – 11 maart 2026
11 mrt
14:30
- 19:00
Basisonderwijs
Basisonderwijs
2 mensen die zich melden bij de aanmeldbalie van Heutink
Nieuw!
Onderwijsmarkt West-Brabant – 4 maart 2026
4 mrt
14:30
- 19:00
Basisonderwijs
Basisonderwijs

Vul onderstaand formulier in en ontvang het artikel in je mailbox

Zoeken