Stimuleer plezier voor lezen al vóór het hoger onderwijs

START
Redactie
Hbo

Raymond van de Klundert geeft zijn kijk op het lees- en taalonderwijs. Raymond van de Klundert, bekend onder zijn pseudoniem Kluun, is de eerste gast in de Noordhoffpodcast Tussenuur met BN’ers. Nanda van Heteren praat met de schrijver over zijn passie voor lezen. Ook wordt er gesproken over het taalonderwijs in Nederland en geeft Kluun aan hoe dit in zijn ogen beter kan.

 

De schrijver is van mening dat het zaadje om plezier te hebben in lezen en het omgaan met taal al in een eerder stadium dan in het hoger onderwijs moet worden geplant. Zelf pleit hij ervoor dat dat het beste kan in de puberteit, dus op middelbare scholen. Dan moet het schoolsysteem wel op de schop. Op dit moment zijn docenten in het voortgezet onderwijs gebonden aan het curriculum en het programma biedt weinig ruimte om bijvoorbeeld in de ochtend een half uur leestijd in te bouwen, gezamenlijk een boek of verhaal te bespreken of om een enthousiaste schrijver uit te nodigen om een uur te komen praten over zijn passie voor lezen.

Van de Klundert geeft workshops op scholen waar hij leerlingen op een speelse manier in aanraking laat komen met taal en lezen. De leerlingen reageren enthousiast, omdat zij op een manier met de stof bezig zijn die aansluit bij hun interesses en leefwereld.
Kluun vertelt ook over zijn eigen jeugd. Zo las hij als kind al graag, maar heeft hij in zijn tienerjaren weinig gelezen. Dit kwam pas weer terug toen hij zelf ging schrijven.

Zijn boek Komt een vrouw bij de dokter is deels autobiografisch: het is gebaseerd op de tijd dat zijn toenmalige vrouw Judith borstkanker kreeg en overleed. Van de Klundert gaat dieper in op hoe het boek tot stand kwam naar aanleiding van deze persoonlijke gebeurtenis en wat dit betekent in zijn dagelijks leven en dat van zijn drie dochters Eva, Roos en Lola. Ook vertelt hij hoe bij zijn collega’s en bij hem een boek tot stand komt en wat de verschillen zijn.

Het privéleven van de schrijver wordt ook besproken. Kluun vertelt bijvoorbeeld over hoe zijn middelste dochter over een boek denkt dat hij zelf heel goed vindt.

  • Lol met taal
  • Kluun las als kind al graag
  • Van de Klundert geeft workshops op scholen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Interdum urna, ornare et enim vulputate nibh euismod nisl. Tempus mus risus velit ullamcorper. Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet adipiscing arcu risus.

Nulla ac aliquet nisi imperdiet sed vestibulum dolor mi. Fringilla ullamcorper lacinia arcu molestie vestibulum aliquet velit ullamcorper pretium.

Ook interessant voor jou

School van de toekomst
De politiek van de coronacrisis
Whitepaper
Hbo
Hbo
School van de toekomst
Wat vinden de docenten zelf eigenlijk van digitalisering?
Artikel
Hbo
Hbo
De ervaringen van studenten en docenten met virtuele lessen
De ervaringen van studenten en docenten met virtuele lessen
Innovatief lesgeven
De ervaringen van studenten en docenten met virtuele lessen
Artikel
Hbo
Hbo, Mbo

Gerelateerde events

Hoe pas je design thinking toe in jouw colleges?
Hbo
Hbo
Reken-wiskundedidactiek op de pabo
Hbo
Hbo
Bouwen aan digitaal vertrouwen
Hbo
Hbo
36

Vul onderstaand formulier in en ontvang het artikel in je mailbox